7 combustibili alternativi pentru mașini
Interesul tot mai mare pentru combustibilii alternativi pentru vehicule este determinat de trei considerente importante:
- Combustibilii alternativi produc, în general, mai puține emisii de evacuare care contribuie la smog, poluarea aerului și încălzirea globală;
- Majoritatea combustibililor alternativi nu provin din resurse fosile neregenerabile, cum ar fi petrolul.
- Combustibilii alternativi pot ajuta orice țară să devină mai independentă energetic.
Situația actuală nu este un secret. Organizațiile de cercetare din multe țări ale lumii caută un înlocuitor adecvat pentru combustibilul obținut din rafinarea petrolului. Sarcina este destul de complicată și încă nu există o soluție unică, deși mașinile care funcționează cu combustibili alternativi au fost produse și operate cu succes nu numai în secolul actual, ci și în secolul al XX-lea și chiar în secolul al XIX-lea. Primul cărucior cu rulare automată pe gaz din lume „Hippomobile” a fost creat de Jean-Etienne Lenoir încă din 1862. La noi, în anii 1930, se produceau mașini generatoare de gaz care erau „înecate”… cu cale de mesteacăn, turbă sau cărbune .
Lemn de foc s-a descompus termic la o temperatură relativ scăzută, transformându-se într-un gaz care ardea în cilindrii motorului.
Consiliul European pentru Politica Energetică a identificat opt combustibili alternativi. Unele dintre ele sunt deja utilizate pe scară largă, altele sunt încă experimentale sau încă nu sunt disponibile.
Alături de carburanții deja inventați pe bază de hidrogen, biodiesel, motoare electrice și cu aer comprimat, va fi dificil pentru o societate industrială modernă să creeze următoarea generație de vehicule fără petrol. Aceste „care” nou-nouțe, ecologice, prietenoase merită măcar atenție și admirație, precum și combustibilul cu care funcționează.
Motor cu aer comprimat.
Poate cea mai zadarnică alternativă de combustibil dintre toate este motorul cu aer comprimat. Aerul este tot ceea ce este necesar pentru a pune în mișcare mașina cu design francez, care va fi disponibilă șoferilor americani încă din 2010. Ar putea fi greu de crezut, dar această mașină mică are nevoie doar de aer comprimat pentru a naviga prin oraș cu 35 km/h. (Dacă conștiința vă poate ierta că folosiți câteva picături de combustibil, atunci mașina se poate încălzi și comprima suficient aer pentru a crește viteza la 90 km/h.). Dar cea mai bună veste este că mașina va fi vândută la un preț accesibil aproape tuturor – 20.000 de dolari.
Motor cu ulei vegetal.
Ecologiștii au fost încântați de ideea de a folosi un motor alimentat cu ulei vegetal încă de când ideea a fost propusă pentru prima dată, iar acum putem deja să vedem saltul de la teorie la practica reală! Fanii Volkswagen pot conduce acum cu conștiința curată datorită noului motor biodiesel din noul Beetle al companiei. În acest fel, „Beetle” arată apartenența la flota agenției naționale de închiriere auto cu biodiesel, care are sediul în Maui.
Motoare care funcționează cu combustibil pe bază de hidrogen.
Perspectiva echipării mașinilor cu motoare cu hidrogen a părut de mult timp atractivă pentru motocicliștii ecologici. Și în timp ce producătorii de mașini încearcă să depășească o serie de dificultăți tehnice (cum să crească procentul de eficiență de stocare a hidrogenului în vehicule sau cum să prevină înghețarea sau arderea acestuia), asta nu i-a oprit în drumul lor către crearea unui combustibil eficient. Cu toate acestea, concluzia este că acest model este un produs al gigantului pieței auto – Mercedes. Deci, nu vă așteptați ca această jucărie să fie la fel de accesibilă ca și mașinile cu aer comprimat.
Motoare cu etanol Mulți dintre noi folosesc etanol în vehiculele noastre de mult timp, deoarece legea impune ca un anumit procent din acesta să fie în benzina pe care o cumpărăm. Dar până în 2010, Suzuki Motors va începe să vândă vehicule 100% etanol. Prima astfel de mașină a fost E25 Sedan, care a fost scoasă la vânzare în martie a acestui an.
Apă. (Da, este apă.)
Această mașină japoneză, numită Genepax, poate călători cu o viteză de aproximativ 80 km/h într-o oră folosind un litru de apă drept combustibil. Mașina folosește electronii de hidrogen eliberați din apă pentru a produce electricitate, care, la rândul său, alimentează motorul electric al mașinii. Pentru toți criticii care au presupus că nicio mașină nu poate folosi apa ca combustibil, Genepax este cel mai bun răspuns.
Motor electric.
Electric Peugeot Partner
echipat cu o unitate de putere electrică amplasată în compartimentul motor, funcționarea acesteia este asigurată de două blocuri de baterii litiu-ion cu o intensitate energetică mare de 22,5 kW/h. Bateriile sunt instalate în partea de jos a vehiculului, pe ambele părți ale punții din spate. Acest aranjament vă permite să mențineți performanța de conducere a mașinii, precum și volumul util al compartimentului de marfă Rezerva de putere este de 170 km.
Peleți de combustibil (biomasă).
Dacă tot nu ești surprins că există mașini care rulează pe aer sau pe apă, atunci acest model te va intrigă cu siguranță. Această mașină funcționează exclusiv cu peleți de combustibil. Așa este – sunt în esență aceleași lucruri care ar fi arse într-o sobă cu lemne sau într-un foc de tabără, lucrurile care alimentează o mașină. Rumegul, așchii de lemn sunt toate cunoscute sub denumirea de biomasă, un termen general care se referă la materialul biologic care nu mai este viu care poate fi folosit drept combustibil.