Istoria Ford
Ford (Ford Motor Company, Ford Motor Company, NYSE: F) este un producător de automobile nord-american, producător de mașini sub marca Ford.Al patrulea producător de automobile din lume ca producție pentru întreaga perioadă de existență; în prezent, al treilea pe piața americană, după GM și Toyota, și al doilea în Europa, după Volkswagen.
Marele om din industria auto este Henry Ford.În 1872, fiul unui imigrant irlandez a căzut de pe cal în timp ce lucra la ferma tatălui său de lângă Dearborn (Michigan, SUA). În această zi a decis să creeze un vehicul care să nu provoace suferință și să fie mai fiabil decât vehiculele care folosesc puterea animală. Călărețul cu ghinion a fost Henry Ford. Henry Ford s-a născut în Springfield, Michigan, la 30 iulie 1863. A fost cel mai mare dintre cei șase copii ai lui William și Mary Ford (William; Mary Ford), care dețineau o fermă prosperă. Henry și-a petrecut copilăria la ferma părintelui său, unde și-a ajutat familia și a urmat o școală rurală obișnuită.La vârsta de 12 ani, Henry a echipat un mic atelier, unde își petrecea cu entuziasm tot timpul liber. Acolo, câțiva ani mai târziu, a proiectat primul său motor cu abur.În 1879, Henry Ford s-a mutat la Detroit, unde a obținut un loc de muncă ca asistent mașinist. Trei ani mai târziu, Ford s-a mutat la Dearborn și timp de cinci ani s-a angajat în proiectarea și repararea motoarelor cu abur, luând lumina lunii din când în când la o fabrică din Detroit. În 1888 s-a căsătorit cu Clara Jane Bryant și în curând a preluat funcția de manager al unei fabrici de cherestea.
În 1891, Ford a devenit inginer pentru Edison Illuminating Company, iar doi ani mai târziu a fost numit inginer șef al companiei. Un salariu decent și o cantitate suficientă de timp liber i-au permis lui Ford să dedice mai mult timp dezvoltării motoarelor cu ardere internă.
Ford a asamblat primul motor cu ardere internă în bucătăria casei sale. Curând a decis să pună motorul pe un cadru cu patru roți de bicicletă. Așadar, în 1896, a apărut un ATV – un vehicul care a devenit prima mașină Ford. După ce a părăsit Edison Illuminating în 1899, Henry Ford și-a fondat propria companie Detroit Automobile. În ciuda faptului că compania a dat faliment un an mai târziu, Ford a reușit să asambleze mai multe mașini de curse. Ford însuși a luat parte la cursele cu motor și în octombrie 1901 a reușit să-l învingă pe campionul american Alexander Winton (Alexander Winton). „Modelul A” – prima mașină a lui Henry Ford.
Compania Ford Motor a fost fondată în 1903. Fondatorii săi au fost doisprezece oameni de afaceri din Michigan, conduși de Henry Ford, care deținea un pachet de 25,5% din acțiunile companiei și era vicepreședinte și inginer șef al companiei.
O fostă fabrică de furgonete de pe Mack Avenue din Detroit a fost transformată într-o fabrică de mașini. Brigăzile, formate din doi sau trei muncitori, sub supravegherea directă a Ford, asamblau mașini din piese de schimb care erau realizate la comandă de alte întreprinderi.
Prima mașină a companiei a fost vândută pe 23 iulie 1903. Prima creație a lui Ford a fost un „sidecar pe benzină” propulsat de un motor de 8 CP, numit Model A. Mașina a fost descrisă drept „cea mai avansată mașină de pe piață, pe care o poate conduce chiar și un băiat de 15 ani”.
În 1906, Henry Ford a devenit președinte și proprietar principal al companiei Logo Ford Prima sigla ovală Ford a apărut în 1907 datorită primilor reprezentanți britanici ai companiei Perry (Perry), Thornton (Thornton) și Schreiber (Schreiber). Ca parte a unei campanii de publicitate, a fost prezentat ca un „brand de cel mai inalt standard”, conceput pentru a simboliza fiabilitatea si economia.In urmatorii cinci ani, Henry Ford a condus programul general de dezvoltare si productie. În acest timp, s-au folosit 19 litere ale alfabetului – de la Model A la Model S. Unele dintre aceste modele au rămas la nivel experimental, neatingând utilizatorul final.
Una dintre cele mai faimoase mașini din lume, Ford T este cel mai bine cunoscut pentru că face din mașină mai degrabă un vehicul decât o jucărie pentru cei bogați.
În 1908, Henry Ford și-a îndeplinit visul cu modelul T. „Tin Lizzy”, așa cum o numeau cu afecțiune americanii. Succesul noului model a fost atât de mare încât fabricile Ford în continuă expansiune nu au putut face față comenzilor. În primul an de producție a acestui model, au fost vândute 10.660 de mașini, care au doborât toate recordurile în industria auto de atunci. Apariția modelului T a inaugurat o nouă eră în dezvoltarea transportului personal.Mașina Ford era ușor de condus, nu necesita întreținere complexă și putea chiar circula pe drumurile rurale.
Din acel moment, mașina a devenit subiectul producției de masă, cererea pentru care este în continuă creștere.
Numărul de modificări ale modelului T a fost uriaș – de la o decapotabilă la o camionetă. .
În același timp, pe baza modelului T, sunt create mașini pentru diverse
Servicii: camionete, mașini de livrare, ambulanțe, camionete și autobuze mici.
. Ford este cunoscut pentru că a fost primul din lume care a folosit linia clasică de asamblare auto.Pentru a satisface nevoile tot mai mari ale clienților, precum și pentru a crește productivitatea muncii, Ford introduce pentru prima dată producția de linie de asamblare în fabricile sale, în care fiecare muncitor efectuează câte un operațiune, rămânând într-un singur loc. Ca urmare a inovației, un alt Model T a ieșit de pe linia de asamblare la fiecare 10 secunde, iar transportorul în mișcare a devenit o nouă etapă semnificativă a revoluției industriale.
În 1919, Henry Ford și fiul său Edsel (Adsel Ford) au cumpărat acțiunile companiei de la alți acționari pentru 105.568.858 USD și au devenit unicii proprietari ai companiei. În același an, Edsel a moștenit de la tatăl său președinția companiei, pe care a deținut-o până la moartea sa în 1943. După moartea subită a fiului său, Henry Ford a trebuit să preia din nou cârma companiei.Modelul A, lansat în 1927, a fost primul automobil Ford cu o emblemă ovală pe grilă. Până la sfârșitul anilor ’50, majoritatea mașinilor Ford au fost produse cu binecunoscuta ecuson albastru închis în zilele noastre. Deși insigna ovală a fost aprobată ca emblemă oficială a Ford, aceasta nu a fost pusă pe mașini decât la mijlocul anilor 70. Ritmul rapid al vieții a necesitat în mod constant creșterea capacității și introducerea unor tehnologii unice. Dezvoltându-se în ritmul vremurilor, Ford Motor Company era pregătită să-și etaleze ultimele realizări.
În anii 1920 și 1930, Ford Motor a deschis activ filiale în multe țări ale lumii, inclusiv cooperând cu Rusia sovietică (creând fabrici GAZ și AMO). Deși Henry Ford a fost puternic negativ cu privire la Revoluția din octombrie, el credea totuși că Rusia va avea un viitor mare dacă va porni pe calea dezvoltării industriale.
În 1922, Ford Motor a achiziționat compania Lincoln, care a fost încredințată lui Edsel Ford. Stilul de management autoritar al bătrânului Ford devine ținta favorită a presei de stânga, iar refuzul lui Ford de a tolera sindicatele în fabricile sale declanșează o campanie de hărțuire reală. Cu toate acestea, până la sfârșitul anilor 1920, americanii s-au săturat de modelul monoton „T”. Concurenții de la General Motors ies înainte, Ford Motor răspunde cu modelul Ford A, a cărui popularitate rămâne încă în urma Chevy și Buicks.
Marea Depresiune din 1929 a redus dramatic vânzările de mașini. Salariile sunt reduse la jumătate.
Emblematicul Ford F-100 a atras nenumărați americani de o dragoste pentru camionete, care nu a dispărut până în prezent.
La 1 aprilie 1932, compania a prezentat publicului motorul cu 8 cilindri în formă de V. Ford a fost prima companie care a produs un bloc monolit cu 8 cilindri. Mașinile cu un astfel de motor au devenit multă vreme favoritele americanilor practici.Deja în 1934, camioanele Ford echipate cu un motor complet modificat au apărut pe fermele rurale și pe străzile orașelor mari.În acest moment, problema siguranței auto este devenind din ce în ce mai urgent. Henry Ford nu ignoră acest subiect. Pentru prima dată, în fabricile sale sunt folosiți ochelari de protecție și se lucrează constant pentru a reduce riscul pentru viața umană – îngrijirea unei persoane a fost întotdeauna și rămâne cel mai important aspect al politicii generale a companiei. Pasionații de mașini și cetățenii obișnuiți plătesc generos pentru o astfel de grijă cu angajamentul și dragostea lor pentru Ford. Celebrul brand câștigă popularitate nu numai în America, ci în întreaga lume. În această perioadă, Ford are o rețea uriașă de fabrici și magazine în toată America, deschide filiale în Europa și Rusia. Mii de mașini își găsesc proprietarii în întreaga lume. Brandul devine cu adevărat popular.În septembrie 1945, Henry Ford i-a transferat autoritatea nepotului său cel mai mare, Henry Ford II. În mai 1946, Henry Ford Sr. a primit un premiu onorific pentru serviciile oferite industriei auto, iar la sfârșitul aceluiași an, Institutul American de Petrol (American Petroleum Institute) i-a înmânat o medalie de aur pentru serviciile aduse societății.
Henry Ford a murit la vârsta de 83 de ani, în casa sa din Dearborn, pe 7 aprilie 1947. Astfel, s-a încheiat o întreagă eră din istoria Ford Motor Company, care, în ciuda morții fondatorului său, a continuat să se dezvolte activ.
Legendarul Ford Thunderbird este una dintre cele mai luxoase mașini sport ale acelor ani, dar nepotul continuă munca bunicului său cu demnitate. Pe 8 iunie 1948, noul model Ford din 1949 a fost dezvăluit la New York Show. Principalele sale caracteristici sunt panourile laterale netede, suspensia față independentă și geamurile laterale spate care se deschid.Integrarea caroseriei și a aripilor a fost o noutate care a stabilit standardul în designul auto. În 1949, Ford Motor Company vinde aproximativ 807.000 de vehicule, crescându-și profitul de la 94 de milioane de dolari (anul precedent) la 177 de milioane de dolari și atingând cele mai mari vânzări din 1929. Programul de reorganizare postbelic al lui Henry Ford II a făcut posibilă restabilirea rapidă a sănătății
e companii. Rezultatul a fost construcția a 44 de fabrici de producție, 18 fabrici de asamblare, 32 de depozite de piese, două șantiere imense de testare și 13 laboratoare de inginerie și cercetare în Statele Unite.Se dezvoltă noi activități: afaceri financiare – Ford Motor Company, asigurări – American Road Companie de asigurări, înlocuirea automată a pieselor de schimb — Ford Parts and Service Division, electronice, computere, tehnologie spațială și multe altele.
Numit după aeronava de luptă P-51, Ford Mustang a fost un hit și precursorul unei întregi clase de mașini sport.
Și în cele din urmă, în ianuarie 1956, Ford Motor Company a devenit o companie publică. Compania are în prezent aproximativ 700.000 de acționari.
Focalizarea atenției în anii 60 este tinerețea. În conformitate cu sentimentul publicului, Ford își reorientează rapid producția către construirea de mașini sport cu costuri reduse, destinate unui consumator mai tânăr.
Atunci, în 1964, Mustang-ul a fost prezentat publicului pentru prima dată. Cea mai importantă caracteristică a noutății a fost utilizarea unui nou motor, care combina două unități – o transmisie și o punte motoare. S-a remarcat favorabil prin aspectul său – o combinație originală a tuturor tendințelor moderne de design din anii 50-60. În primele 100 de zile, 100.000 dintre aceste mașini au fost vândute. Vânzările totale pentru anul au fost de 418.812 vehicule, generând profituri de 1 miliard de dolari pentru companie.
Ford Taurus, confortabil și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil, a fost votat „mașina anului” în SUA și a devenit un bestseller.Încurajat de succes, Ford continuă să dezvolte un design original, folosind cele mai inovatoare tendințe și evoluții din industria auto.
Munca lor a fost întruchipată în modele precum Corina și în camioneta Transit, dar nu numai profitul i-a îngrijorat pe angajații și conducerea Ford Motor Company. Lupta pentru siguranța la volan continuă.Așa că, în 1970, Ford devine primul producător de serie care a introdus frâne pe disc față.era ușor să recunoaștem produsele Ford.
Ford Mondeo a devenit în cele din urmă un înlocuitor pentru Ford Scorpio, deși la început era mai mic ca dimensiuni.Condițiile de concurență acerbă, mai ales agravate în această perioadă, încurajează specialiștii Ford să introducă noi tehnologii în alte domenii – o atenție deosebită se acordă combustibilului. economie. Scopul designerilor este de a crea un lider de clasă mondială în segmentele de mijloc și executive ale pieței. Rezultatul a fost Ford Taurus și Mercury Sebale.De remarcat că Taurus a fost creat ca o mașină, fiecare detaliu adus la perfecțiune. Eforturile au dat roade – Taurus a fost recunoscut drept mașina anului 1986, iar un an mai târziu a devenit un bestseller în America.
Ford Galaxy este construit pe aceeași platformă ca și Volkswagen Sharan și Seat Alkhambra, iar diferențele externe pot fi numărate pe degete.Urmtoarele inovații Ford au fost Mondeo, precum și Mustang-ul modificat. Premierele din 1994 au inclus și Ford Espire și microbuzul Windstar. America de Nord a văzut apoi modelele Ford Taurus și Mercury Tracer reproiectate, arătând primele schimbări majore în designul mașinii care au apărut pe piață la sfârșitul anilor 80. În Europa, a fost introdus și un pick-up modificat din seria F, noile minivan Fiesta și Galaxy. Scopul principal al companiei este de a-și îmbunătăți constant produsele, reducând în același timp costurile de producție. Rezultatele au fost mașini mondiale.
Ford Focus, care a înlocuit modelul Escort pe linia de asamblare, a câștigat popularitate sălbatică chiar înainte de începerea producției, forțând cetățenii ruși să stea la cozi de un an. În prezent, peste 70 de modele diferite de mașini fabricate sub mărcile Ford, Lincoln, Mercury și Aston Martin sunt vândute în toată lumea. Ford deține, de asemenea, participații în Mazda Motor Corporation și Kia Motors Corporation.